Geschiedenis

Van verleden tot heden
In 1926 werd in ons dorp een clubje opgericht: V.V.A., juist zonder E! Men startte in klasse 2 van het district Eindhoven tegen Veloc, Nuenen, Concordia, Strijp enz.. Op een tot voetbalveld omgetoverd stukje heide aan de Mispelhoefstraat werden de wedstrijden gehouden. Het werd “ingeruild” tegen een veld achter de Achtse molen. Dat werd op zijn beurt weer verlaten voor een “grasmat” achter de zogeheten villa van een zekere B. Swinkels aan de Schiestraat. De voetballers hadden allemaal een nevenfunctie: terreinknecht!
In het jaar 1929 werd via een beslissingswedstrijd tegen Marvilde het eerste kampioenschap afgedwongen, met de duidelijke uitslag 4-1 voor V.V.A.. Ook de sportiviteitsprijs ging dat jaar naar de sympathieke Achtenaren. V.V.A. deed aan allerlei toernooien mee, won medailles en grote bekers. Vooral de bekers waren erg geliefd, die werden meestal met cognac gevuld en door de feestvierende voetballers geledigd. Hoe groter de beker hoe groter de kater ’s morgens! In 1935 kwam er tamelijk snel een einde aan die leuke jaren. De bodem van de clubkas tekende zich steeds duidelijker af en het eens zo parmantige V.V.A. ging jammerlijk ter ziele. Zelfs de gewonnen prijzen en eveneens het vele materiaal zou verdwijnen! Een ware teloorgang van het eerste V.V.A..

oudf

Een foto uit het grijze verleden!

Nieuw leven
oudf4
In het herrijzende Nederland van 2 jaar na de tweede wereldoorlog, in 1947, zou echter in ons geliefde Acht eveneens een ware herrijzenis plaatsvinden: de oprichting van V.V.A.E., juist met een E om maar vooral te laten blijken dat we wel degelijk bij Eindhoven hoorden. Er werd “ergens” op een veldje tussen Acht en Eindhoven gevoetbald. Zo begon V.V.A.E. een dolend bestaan te leiden, van plek naar plek, zonder een eigen home, zonder een batig saldo (indien er al sprake was van een saldo)!
Eerst 6 jaar op een volkstuinencomplex aan de Maasstraat, dan voor ’n jaartje naar “2-min” in de buurt van de overweg op de huidige Anthony Fokkerweg, een volgend jaar weer voor één seizoen bij Woensel-West. Een handbalveldje aan de Oude Bossche Baan was de volgende “thuishaven”. Na promotie voor een fiks aantal jaartjes op de velden van E.S.V. te gast geweest te zijn, kon de Achtse gemeenschap dan eindelijk weer haar eigen V.V.A.E. aan de boezem drukken; er was een einde gekomen aan vijfentwintig jaar dolen!
oudf1(1)
Eindelijk thuis!
oudf2(1)
Midden in Acht, op het sportcomplex “Kapellergat”, was V.V.A.E. dan eindelijk weer op eigen bodem. Vóór het echter de naam sportcomplex verdiende, zou er heel wat water door de Noordzee moeten, en niet alleen door de Noordzee! Enkele “woestijntjes” werden veranderd in twee velden en één trainingsveld, een oude boerderij gemetamorfoseerd in een ware kantine, zelfs aan aanplanting rond de velden was gedacht.
Denkt u nou niet dat alles zó maar kwam aanwaaien! Zónder dat stel handige, sterke, slimme en clubverslaafde V.V.A.E.-ers zou deze gezellige thuishaven nooit geworden zijn wat het toen was. Inderdaad dit leest u goed; WAS! Immers V.V.A.E. moest wéér verkassen!!! En hoe! Zie de foto rechts op de “oer”gezellige boerderijkantine op sportpark “Kapellergat”.
oudf3
 Daar bij die molen!
f13
In 1993 betrad V.V.A.E. het huidige sportcomplex “De Leeuwekuil” aan de Amstelstraat. Hoe kwamen we aan die naam? Lang geleden stond daar een boerderijcafé die op z’n Achts “De Liw” genoemd werd, “De Leeuw” op z’n Nederlands dus. Dat café annex boerderij stond min of meer in een laagte (noem het maar in een kuil). Hieruit ontstond uit het brein van Piet Brands, de naam “de Leeuwekuil”. Prachtig gelegen daar bij die mooie molen. Ook hier werd weer veel door vrijwilligers opgeknapt, of beter gezegd geschapen. Een kantine om van te watertanden, bestuurskamer, vergaderzaal en kleedlokalen waar vooral de “oudgedienden” slechts van konden dromen, een waar paradijs waar je zuinig en vooral trots op mag blijven!
In het seizoen 94-95 wilden we een nieuwe, aansprekende naam hebben. Wat kon dat beter zijn dan gewoon, nou ja gewoon, v.v. Acht. En hoe het komt weet niemand, het leek wel of we met meer flair gingen voetballen, alsof we wilden zeggen: “Ze kunnen dan wel zeggen dat de helft van Aáááácht boeren is mér dan is die ááááánder helft toch voetballers”! En dat laatste is in ’t seizoen 96-97 zéér zeker waarheid geworden. Ons 1e elftal miste op één puntje het zo fel begeerde kampioenschap, ons 2e en 3e elftal werden evenwel glansrijk kampioen! Het seizoen daarna was het kampioenschap dan toch weggelegd voor ons 1e elftal, en promoveerde v.v. Acht voor het eerst in haar bestaan naar de 4e klasse!
f4
DSCN5516

In het seizoen 2001-2002 kwam ook daar een eind aan. Acht promoveerde en speelde voor het eerst in de 3e klasse!!! Na een teleurstellend seizoen in de 3e klasse degradeerde Acht weer naar de 4e klasse. In het seizoen 2004-2005 werd het kampioenschap op een haar na gemist. In het seizoen 2005-2006 was er sprake van een nek aan nek race tussen Acht en Heeze, waarbij laatstgenoemde uiteindelijk aan het langste eind trok. Het kampioenschap werd dus op een haar na gemist. Uiteindelijk wist Acht toch te promoveren doordat ze de finale van de periodekampioenschappen zouden winnen. Na een 0-0 eindstand na verlenging wisten ze de strafschoppenreeks van het onder leiding van oud Acht-trainer Peter van Kemenade staande Beerse Boys uiteindelijk te winnen.

Helaas lukte het niet om ons te handhaven in de 3e klasse. In de seizoenen 2007-2008 en 2008-2009 kwamen we uit in de 4e klasse G. In dat laatste seizoen eindigden we als 2e en via de nacompetitie, na een spannende finale tegen Waalre, promoveerden we wederom naar de 3e klasse.
In het eerste jaar na die promotie konden we ons handhaven. Het 2e jaar degradeerden we echter opnieuw naar de 4e klasse.
In de 4e klasse H spelen we momenteel met veel eigen jeugd . Mogelijk kunnen we dit seizoen een periodetitel pakken en wie weet wat er dan nog kan gebeuren!

Corona update Mei 2021

Na ruim 13 maanden Corona is er eindelijk licht aan het eind van de tunnel. Zeer waarschijnlijk gaan er snel versoepelingen plaats vinden. Met daarbij een versneld plan om iedereen gevaccineerd te krijgen, moet er op korte termijn hopelijk steeds meer mogelijk worden. Helaas is inmiddels bekend geworden dat de […]

Lees meer

Procedure teamindeling jeugd seizoen 2021-2022

Ondanks het bijzondere seizoen heeft het Technisch Jeugd Kader besloten om een procedure omtrent de teamindelingen te maken. Wij vinden het belangrijk om iedereen met een duidelijk tijdsplan te laten zien wanneer welke stappen genomen worden. Het is daarbij belangrijk dat zoveel mogelijk informatie wordt verzameld, op basis waarvan het […]

Lees meer

Jeugdkamp 2021 afgelast

Vanwege het Corona-virus heeft de organisatie van het vv Acht jeugdkamp helaas moeten besluiten dat de editie van 2021 niet door kan gaan. Maar…. Er is al wel een nieuwe reservering gemaakt voor 2022. Vanwege het 75-jarige jubileum van vv Acht zal het jeugdkamp 2022 eenmalig plaatsvinden in een afwijkend […]

Lees meer
 

Hoofdsponsor

M Heezen BV M Heezen BV M Heezen BV

Partners

De Mispelhoef Bakermans Best Band Labro verpakkingen Van der Steen Schoonmaakbedrijf Hoppenbrouwers techniek Raap Elektro en Bouwservice Brabant Sport 2000 Strik Creemers en Partners

SterSponsors

Turbo 2000 Kinderopvang Dikkie & Dik ZND Nedicom MCB Direct Hesta Wijkman PHC Liebreks Aannemersbedrijf van Rijswijck Bubbelkoning Coolworld Heatworld